F-35 Lightning II este, fără îndoială, una dintre cele mai avansate aeronave de luptă care au zburat vreodată și simpla sa prezență poate crește semnificativ nivelul puterii militare pe care o țară o poate furniza pe câmpul de luptă.
Peste 20 de țări operează acest avion sau au comenzi în așteptare pentru acest model la această oră . În plus, aeronava reprezintă una dintre cele mai importante investiții financiare realizate de gigantul american al apărării Lockheed Martin, iar succesul continuu al programului va fi, fără îndoială, crucial pentru perspectivele financiare ale companiei.
Cu toate acestea, în ultimele luni, provocările geopolitice au schimbat radical statutul F-35 Lightning II. Un avion care a fost cândva simbolul suprem al colaborării multinaționale între țările NATO și cheia securității viitoare a alianței s-a transformat într-un instrument politic, folosit ca monedă de schimb între națiunile europene și Donald Trump. Retorica recentă a președintelui american cu privire la Ucraina și la rolul pe care SUA ar trebui să îl joace în apărarea Europei au alarmat statele europene.
Principalii actori de pe continent, în special Germania, Franța, Regatul Unit și Italia, au anunțat rapid o creștere masivă a cheltuielilor pentru apărare, punând accentul pe sprijinirea companiilor europene din domeniul apărării, precum Airbus Defense, BAE Systems, Leonardo și Thales, care au înregistrat o creștere accelerată a prețurilor acțiunilor. Donald Trump i-a determinat pe liderii europeni să se pregătească pentru eventualitatea unei lumi în care s-ar putea să nu se mai poată baza pe industria de apărare americană.
Ca urmare, avionul Lockheed Martin F-35 Lightning II, unul dintre cele mai mediatizate sisteme de apărare fabricate de Statele Unite și livrate aliaților săi europeni, a ajuns rapid în centrul atenției globale. În contextul în care unele țări par pregătite să comande mai multe F-35 pe fondul angajamentului de creștere a cheltuielilor de apărare, iar altele își reevaluează achizițiile de F-35, am decis să analizăm perspectivele acestui avion de luptă stealth american pentru anul în curs.
Comenzi suplimentare de F-35 sunt posibile în acest an
Chiar dacă tensiunile geopolitice sunt la cote relativ ridicate în ultima perioadă, iar statele europene caută să se bazeze mai mult pe propriii contractori în domeniul apărării pentru sistemele de armament, există încă numeroase argumente care sugerează posibilitatea unor comenzi suplimentare de F-35 Lightning II în acest an. Cererea pentru F-35 Lightning II este foarte mare, în special din partea aliaților americani din NATO și Indo-Pacific. Germania s-a angajat deja să comande 35 de avioane de luptă F-35, dar a menționat de mai multe ori că ia în considerare o extindere semnificativă a comenzii sale. Având în vedere că Germania se pregătește să lanseze una dintre cele mai ambițioase inițiative de cheltuieli de după cel de-Al Doilea Război Mondial, nu ar mira pe nimeni dacă această țara își va mări portofoliul de comenzi F-35 din acest an.
Alte câteva țări care au primit deja unități F-35 ar putea, de asemenea, să comande noi exemplare. În special, atât Finlanda, cât și Polonia și-au demonstrat rapid intenția de a crește cheltuielile pentru apărare, mai ales că cele două țări se află în imediata apropiere a Rusiei tot mai militarizate a lui Vladimir Putin. Livrări de F-35 sunt prevăzute și pentru Republica Cehă și Grecia, care urmează să primească 24, respectiv 20 de aeronave în următorii ani.
Privind spre Asia de Est, există, de asemenea, mai multe potențiale noi surse de avioane F-35. Recent, Coreea de Sud a adăugat încă 25 de avioane F-35 la comanda sa existentă, ajungând la un total de 65 de aparate. Pe fondul tensiunilor crescute dintre cele două Corei, nu ar fi o surpriză să vedem Coreea de Sud continuând să își consolideze arsenalul de avioane de luptă. Aceeași situație se regăsește și în Japonia, care s-a angajat deja să achiziționeze 147 de avioane F-35, iar țara ar putea căuta să achiziționeze mai multe. În cele din urmă, Singapore are planificate o serie de achiziții de avioane de luptă construite în SUA, inclusiv modele F-35A și F-35B, iar comenzile suplimentare ar putea fi cu siguranță luate în considerare.
În prezent, conflictul din Ucraina a continuat să împingă aliații NATO mai aproape de linia frontului, fapt care i-a motivat din ce în ce mai mult să investească în dezvoltarea unor forțe aeriene moderne. O situație similară are loc în Marea Chinei de Sud, unde poziția agresivă a Chinei în Strâmtoarea Taiwan a condus la o cursă a înarmărilor între aliații SUA din regiune.
Lipsa de alternative viabile
În ciuda dorinței unor state de a renunța la avioanele de vânătoare construite în SUA și de a se orienta către alternative fabricate în Europa, nu există cu adevărat programe de dezvoltare comparabile cu F-35 Lightning II. Statele europene (în special Portugalia) și-au exprimat îngrijorarea cu privire la dependența tot mai mare de Statele Unite pentru aprovizionarea cu avioane de luptă stealth de generația a cincea, potrivit Politico. Cu toate acestea, problema este că F-35 Lightning II este practic singura opțiune disponibilă.
Variantele chineze și rusești cu capacități stealth, ambele recunoscute pe scară largă de analiștii militari ca fiind inferioare din punct de vedere tactic și tehnologic avionului F-35 Lightning II, nu sunt disponibile țărilor membre NATO sau pentru alte națiuni aliate SUA. O țară precum Portugalia ar putea dori să se orienteze către o alternativă europeană, dar nu există niciun producător european care să ofere un înlocuitor real.
Probabil că cel mai avansat avion de vânătoare dezvoltat de un producător european este Eurofighter Typhoon, un avion fabricat de Airbus Defense în colaborare cu BAE Systems și gigantul italian al apărării Leonardo. Acest avion de vânătoare se situează mult sub capacitățile avionului F-35 Lightning II, neavând capacități stealth și lipsind de caracteristici tehnologice de ultimă generație. Prin urmare, dacă un stat precum Portugalia dorește să achiziționeze cele mai avansate avioane de luptă disponibile, F-35 rămâne singura opțiune. Ca urmare, Lockheed Martin se află probabil într-o poziție bună pentru a valorifica, cel puțin într-o anumită măsură, creșterea cheltuielilor pentru apărare înregistrată în Europa.
O altă sursă potențială importantă de comenzi F-35
Ultimul loc important de unde ar putea proveni comenzile viitoare de F-35 este chiar Statele Unite. În ciuda planurilor ample de reducere a cheltuielilor guvernamentale prin intermediul Departamentului pentru Eficiență Guvernamentală (DOGE) condus de Elon Musk, președintele Trump a subliniat rapid că menținerea cheltuielilor pentru apărare va fi, fără îndoială, o prioritate pentru cel de-al doilea mandat al său. Forțele Aeriene, Marina și Corpul de Infanterie Marină ale Statelor Unite continuă să aibă planuri de achiziționare a modelelor F-35 Lightning II.
În total, forțele armate ale Statelor Unite intenționează să achiziționeze peste 2.000 de avioane F-35 în următorii 20 de ani, acestea urmând să servească drept coloana vertebrală a capacităților de apărare aeriană americane pentru decenii. Congresul Statelor Unite a sprijinit în mod constant bugetele anuale ridicate de achiziții pentru programul F-35, deși preocupările legate de costuri continuă să existe. Prin urmare, comenzi interne suplimentare pentru acest model sunt pe deplin posibile.
Există, totuși, un risc real ca programul să piardă comenzi în lunile următoare
Unul dintre cele mai mari riscuri potențiale de anulare a comenzilor F-35 vine din Canada, unde noul prim-ministru, Mark Carney, a decis să dispună o revizuire a contractului de 12 miliarde de dolari pentru achiziționarea a 88 de avioane de luptă F-35, potrivit Bloomberg. Această decizie vine la doar câteva săptămâni după ce războiul comerciala ale lui Donald Trump a vizat direct exporturile canadiene către Statele Unite, presupus a fi din cauza contrabandei cu fentanil peste graniță.
Canada s-a angajat legal să achiziționeze cel puțin 16 aeronave, dar cu siguranță are dreptul să reducă sau să anuleze comenzile suplimentare pentru acest model. Modelele Saab Gripen E și Eurofighter Typhoon au fost ambele sugerate ca potențiale înlocuitoare; cu toate acestea, niciunul nu oferă aceleași capacități ca F-35 de generația a cincea. De asemenea, aceste aeronave nu prezintă același nivel de interoperabilitate între aliații NATO precum alte modele americane.
Ezitarea Portugaliei în ceea ce privește achiziționarea F-35 a fost, de asemenea, evidențiată ca un alt potențial eșec pentru Lockheed Martin. Actualul ministru al apărării al țării, Nuno Melo, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la capacitatea SUA de a fi un aliat de încredere sub administrația Trump. El se teme că SUA ar putea lua diverse măsuri, inclusiv blocarea livrărilor de piese de schimb și impunerea de restricții operaționale, pentru a împiedica capacitatea națiunii de a-și utiliza avioanele de luptă într-un conflict. În cele din urmă, scepticismul european continuu reprezintă probabil cea mai mare amenințare pentru acest model.
Pe scurt
- Peste 20 de țări operează sau au comenzi în așteptare pentru aeronava de luptă F-35 Lightning II, considerat unul dintre cele mai avansate avioane militare din lume.
- Germania analizează extinderea comenzii actuale de 35 de aeronave, în timp ce Coreea de Sud a adăugat recent 25 de aparate la comanda existentă, ajungând la un total de 65 de F-35.
- Statele Unite intenționează să achiziționeze peste 2.000 de avioane F-35 în următorii 20 de ani pentru Forțele Aeriene, Marină și Corpul de Infanterie Marină.
- Există riscuri de anulare a unor comenzi, cel mai notabil din Canada, unde noul premier Mark Carney a dispus revizuirea contractului de 12 miliarde de dolari pentru 88 de aeronave.