România a intrat oficial pe 21 noiembrie 2024, în programul Lockheed Martin F-35A Lightning II, când a semnat o Scrisoare de Acceptare (Letter of Acceptance – LoA) pentru achiziția a 32 de aeronave stealth de generația a cincea.
Achiziția face parte dintr-un program de Vânzări Militare Externe (Foreign Military Sale – FMS) gestionat de guvernul SUA. Departamentul de Stat al SUA a aprobat tranzacția încă din septembrie, aceasta având o valoare estimată la 7,2 miliarde de dolari. Recent, Senatul României a adoptat legea care ratifică achiziția.
Potrivit notificării transmise de Defense Security Cooperation Agency (DSCA) Congresului SUA, pachetul include 33 de motoare Pratt & Whitney F135-PW-100, dintre care 32 sunt integrate în aeronave, iar unul este de rerezvă. De asemenea, dotările suplimentare cuprind echipamente de comunicații, avionică, sisteme de țintire, criptare, arme, muniție, piese de schimb, echipamente de întreținere și testare, precum și suport logistic și de război electronic. Pachetul mai prevede dezvoltare software și acces la laboratoare de testare.
În cadrul ceremoniei de semnare a contractului, ambasadorul SUA în România, Kathleen Kavalec, a declarat că „avioanele de luptă avansate vor reprezenta un pas esențial în modernizarea continuă a Forțelor Armate Române și vor contribui semnificativ la apărarea colectivă NATO și la securitatea regională.” Achiziția aeronavelor F-35 se înscrie în angajamentul Bucureștiului de a aloca 2,5% din PIB pentru apărare, conform obiectivelor NATO.
F-16 și contribuția la apărarea NATO
Achiziția avioanelor F-35 de către România consolidează flancul estic al NATO și accentuează importanța strategică a regiunii Mării Negre, în contextul intensificării tensiunilor militare cu Rusia. Kathleen Kavalec a subliniat angajamentul Forțelor Aeriene Române de a moderniza aeronavele MiG-21 moștenite, care vor fi înlocuite cu avioane de luptă F-16, printr-o colaborare strânsă cu SUA și aliați precum Portugalia și Norvegia.
În 2013, România a semnat un acord cu Portugalia pentru achiziționarea a 12 avioane F-16 A/B Block 15 MLU, iar în 2019, un contract adițional cu Norvegia a vizat alte cinci aparate din aceeași variantă. Toate cele 17 aeronave au fost livrate până în martie 2021, fiind complet operaționale. România a primit în noiembrie 2023 primele nouă dintre cele 32 de avioane F-16AM/BM second-hand din Norvegia, planificate pentru integrarea în Forțele Aeriene Române (FAR). În sprijinul securității regionale, România a inaugurat Centrul European de Instruire F-16 (EFTC) la Fetești, o inițiativă realizată în parteneriat cu Țările de Jos și compania Lockheed Martin. Flota formată din 14 F-16 olandeze, inclusiv șapte cu dublă comandă, a devenit o bază de instruire pentru piloții români, dintre care primii șapte au absolvit în iulie 2024, obținând statutul de „mission-ready”. Aceștia aveau experiență anterioară pe avioanele MiG-21, de proveniență sovietică.
Pentru tranziția la F-16, piloții români au parcurs un program intensiv, care a cuprins 200 de ore de teorie, 500 de ore de pregătire pe simulator și 400 de ore de zbor real, fiind astfel pregătiți pentru toate tipurile de misiuni. Potrivit Euronews, Gabriel Nicușor Anghel, consilier în cadrul Ministerului Apărării, a confirmat că aceștia au dobândit competențe moderne, inclusiv tactici avansate aer-aer și aer-sol.
În septembrie 2024, EFTC a început pregătirea primilor piloți ucraineni, consolidând rolul României ca centru internațional de instruire pentru F-16. Acest proiect beneficiază de suportul unor subcontractori specializați, precum Daedalus Aviation Group, Draken International, GFD, ILIAS Solutions și BGI, LLC.
Tranziția către F-35: O perspectivă strategică pentru apărarea României
În contextul achiziției avioanelor F-35, Kavalec a evidențiat importanța strategică a avioanelor F-16 în modernizarea apărării aeriene a României. Acestea îmbunătățesc semnificativ capacitatea țării de a desfășura misiuni de poliție aeriană sub egida NATO și pregătesc terenul pentru tranziția către avioanele de luptă F-35, proces care se estimează că se va finaliza în anii 2030.
Adoptarea F-35 va spori nu doar interoperabilitatea cu aliații NATO, ci va dota România cu cea mai avansată capacitate de luptă în medii caracterizate de amenințări complexe. Cu ajutorul senzorilor de ultimă generație, tehnologiei stealth și arhitecturii de război bazate pe rețele, F-35 va permite Forțelor Aeriene Române să răspundă eficient provocărilor unui climat de securitate în continuă schimbare.
În Europa, avioane F-35 sunt deja operate de țări precum Marea Britanie, Italia, Olanda, Danemarca și Norvegia, în timp ce Belgia și Polonia urmează să recepționeze astfel de aeronave. România se alătură Germaniei și Finlandei ca recent acceptate în „clubul global F-35”, devenind astfel al douăzecilea membru al programului, conform unui comunicat emis de Lockheed Martin. Alături de aliații din afara Europei, precum Israel, Australia, Coreea de Sud și Japonia, România consolidează coeziunea și capabilitățile aviatice ale NATO.
Prezența avioanelor F-35 în flotele țărilor NATO care se învecinează cu Rusia reprezintă un factor de descurajare semnificativ pentru forțele ruse. Sinergia între aceste avioane și celelalte aeronave de luptă din generațiile 4 și 4.5, prin integrarea în rețele tactice și utilizarea unor tactici de echipă avansate, asigură superioritatea în spațiul aerian, un domeniu esențial în care Occidentul își menține avantajul strategic.