Țările din Europa de Est își consolidează forțele aeriene cu avioane F-16 în diferite configurații și rachete avansate AIM-120, într-un efort coordonat de întărire a flancului estic al NATO. România pregătește tranziția către avioanele de generația a 5-a F-35, în timp ce Bulgaria a optat pentru cea mai nouă versiune a F-16.
Departamentul Apărării al SUA a anunțat pe 7 mai 2025 o modificare contractuală în valoare de 13.860.386 de dolari acordată companiei Raytheon Co. pentru producția de rachete aer-aer cu rază medie de acțiune AIM-120 (AMRAAM) în variantele C8 și D3. Contractul vizează 21 de state, printre care se numără Bulgaria, România, Polonia și Ungaria, consolidând astfel apărarea aeriană regională cu sisteme de armament avansate.
Cele trei state din Europa de Est – România, Polonia și Bulgaria – care operează aeronave F-16, au optat pentru versiuni diferite ale acestui avion multirol, reflectând strategii distincte de înzestrare militară.
România va dispune până la finalul anului de trei escadrile însumând 49 de avioane F-16 în versiunea Block 15/20 MLU, în timp ce Polonia operează deja 48 de avioane F-16 Block 52, o variantă tehnologic superioară. Bulgaria a ales cea mai avansată configurație disponibilă, achiziționând 16 avioane F-16 Block 70 Viper, considerate vârful de gamă al acestui model.
Specificațiile rachetelor AIM-120 achiziționate de țările din regiune
Rachetele AIM-120 AMRAAM, esențiale pentru capacitățile de luptă aeriană modernă, vor fi integrate pe avioanele F-16 ale celor trei țări. Acestea sunt proiectate pentru a angaja aeronave inamice, vehicule aeriene fără pilot și rachete de croazieră la distanțe medii și lungi.
Varianta C8, cunoscută și sub denumirea de AIM-120C-8, este o versiune aprobată pentru export, adaptată special pentru aliații SUA. Aceasta oferă o rază extinsă de acțiune și un sistem de ghidare îmbunătățit comparativ cu versiunile anterioare, încorporând algoritmi software avansați și un sistem sofisticat de detectare a țintei.
Varianta D3 (AIM-120D-3) reprezintă cea mai recentă evoluție din familia AMRAAM, fiind echipată cu un link de date bidirecțional care permite actualizări în timp real ale țintei. Raza sa maximă de acțiune depășește 160 de kilometri, iar optimizarea sa permite integrarea cu platforme avansate precum F-35 Lightning II, facilitând partajarea datelor de țintire în timpul zborului.
Diferențe semnificative între versiunile F-16 din regiune
Deși toate cele trei state din regiune operează avioane F-16, diferențele între versiunile achiziționate sunt substanțiale, cu implicații strategice importante.
România utilizează F-16 Block 15/20 MLU, avioane modernizate care, deși nu reprezintă cea mai nouă variantă, oferă capabilități semnificativ îmbunătățite față de flota anterioară de MiG-21 LanceR. Strategia României include utilizarea F-16 ca platformă de tranziție către avioanele de generația a 5-a.
Polonia operează F-16 Block 52, o versiune mai avansată cu capacități sporite, în timp ce Bulgaria a optat direct pentru cea mai nouă variantă disponibilă, F-16 Block 70 Viper, care încorporează tehnologii state-of-the-art și sisteme avansate.
Aceste rachete pot fi integrate nu doar pe F-16, ci și pe alte tipuri de avioane, inclusiv F-15 Eagle, F/A-18 Hornet, Lockheed Martin F-22 Raptor, F-35 Lightning II, Gripen sau Eurofighter Typhoon, oferind flexibilitate operațională.
Costurile și perspectivele de dezvoltare
Programul bulgar, care vizează achiziția a 16 avioane F-16 Block 70 Viper, va costa aproximativ 2,5 miliarde de euro. Publicația Bulgarian Military menționează că acordul prevede și provocări privind menținerea pregătirii operaționale a rachetelor AIM-120 pe măsură ce piesele se uzează, aspect deosebit de important pentru state precum Bulgaria sau Taiwan, care trec la F-16 Block 70 și se confruntă cu amenințări regionale.
România a adoptat o strategie diferită, utilizând F-16 ca platformă intermediară către generația a 5-a. Țara noastră va achiziționa 32 de avioane F-35 Lightning II, care vor fi livrate începând din 2030. Această achiziție, care va include cea mai modernă versiune a F-35, va costa peste 6 miliarde de euro și reprezintă cea mai scumpă achiziție militară din istoria României.
Știrea pe scurt
- Departamentul Apărării al SUA a anunțat un contract de 13,8 milioane dolari pentru rachete AIM-120 destinate mai multor state, inclusiv România, Polonia și Bulgaria.
- Cele trei țări operează versiuni diferite de F-16: România – Block 15/20 MLU (49 avioane), Polonia – Block 52 (48 avioane), iar Bulgaria – Block 70 Viper (16 avioane).
- Rachetele AIM-120 în variantele C8 și D3 oferă capacități avansate, inclusiv rază de acțiune de peste 160 km pentru versiunea D3.
- România va achiziționa 32 de avioane F-35 începând din 2030, cu un cost de peste 6 miliarde de euro, în timp ce programul bulgar pentru F-16 Block 70 costă aproximativ 2,5 miliarde de euro.