Compania low-cost europeană Wizz Air și-a recepționat primul Airbus A321XLR de la facilitățile Airbus din Hamburg Finkenwerder. Ceremonia de livrare marchează intrarea companiei în segmentul operatorilor cu aeronave de mare autonomie, cu capacitate de 239 locuri și tehnologie GTF de ultimă generație.
Wizz Air, cu sediul la Budapesta, a devenit al treilea operator A321XLR la nivel mondial și primul care utilizează motoare Pratt & Whitney cu turboventilator (GTF) pe aeronavele A321XLR.
„Există câteva livrări care se remarcă”, a declarat Christoph Zammert, vicepreședinte executiv Airbus și responsabil cu programul familiei A320, în cadrul ceremoniei de livrare care a avut loc la Finkenwerder pe 20 mai. „Aceasta este una dintre ele. Wizz Air se alătură familiei A321XLR, care este restrânsă, dar cu venituri în creștere.”
Primul A321XLR al Wizz Air, care operează sub certificatul de operator aerian (AOC) al Wizz Air UK, a înregistrat întârzieri. Compania aeriană planifica să organizeze ceremonia de livrare pentru primul său Airbus A321XLR la uzinele Airbus din Hamburg Finkenwerder pe 27 martie, însă aceasta a fost amânată și în cele din urmă reprogramată pentru 10 aprilie.
Wizz Air va demara operațiunile comerciale regulate cu A321XLR pe 26 mai, cu servicii zilnice de la Londra Gatwick către Jeddah, Arabia Saudită, după câteva sectoare de zbor pe distanțe scurte în zilele precedente.
Al doilea A321XLR așteptat al Wizz Air va fi alocat sub AOC-ul Wizz Air Malta și va fi staționar la Milano Malpensa, operând în întreaga rețea actuală.
Al treilea A321XLR va fi atribuit Wizz Air UK, ceea ce va permite transportatorului să efectueze servicii zilnice între Londra Gatwick și Medina, Arabia Saudită.
„Însă aceste [baze de aeronave] nu sunt limitative”, a declarat Owain Jones, director corporativ al Grupului Wizz Air, în răspunsul la o întrebare adresată de Aviation Week. „Acum toți [putem] zbura mai departe”, spune el. „Putem conecta toate punctele rețelei noastre [prin XLR]. Și dincolo de aceasta, există numeroase oportunități, precum în Asia Centrală, India, etcetera.” A321XLR oferă aceeași configurație de cabină ca flota A321neo a Wizz Air, cu 239 de locuri.
În cursul exercițiului financiar curent, care a început pe 1 aprilie și se încheie pe 31 martie 2026, Wizz Air va recepta 50 de aeronave pentru livrare. „Am preluat două aeronave în aprilie, un total de șapte în mai și trei în iunie”, declară un purtător de cuvânt al Wizz Air.
La data de 20 mai, Wizz Air avea în operare 232 de aeronave Airbus; toate sunt în leasing.
Compania aeriană are în comandă încă 298 de aeronave; toate sunt A321neo și includ cele 46 de A321XLR rămase. Deciziile privind motoarele trebuie încă adoptate pentru o parte din flota comandată.
„Până în 2028, Wizz Air va retrage din exploatare toate aeronavele A320/321ceo rămase”, a declarat Jones pentru Aviation Week, în marja evenimentului de livrare.
„A321XLR este aeronava care deschide noi piețe la prețurile cele mai mici, stimulând cererea”, afirmă Jones. „Există rute care pot fi tradiționale, ceva mai slabe [în termeni de cerere]; A321XLR poate genera cerere.”
Referitor la imobilizarea la sol a aeronavelor Wizz Air echipate cu motoare Pratt & Whitney GTF, aproximativ 40 de aeronave din familia A320/321neo ale companiei vor fi imobilizate în 2025. Jones susține că „cel mai rău moment a trecut”.
„Anul trecut, ne-am nivelat capacitatea. Toate aeronavele noi care au sosit anul trecut au menținut practic acest nivel”, a declarat Jones. „Acum, cu noile aeronave care sosesc, ne-am întors la modul de creștere.” Aceasta permite noi destinații, noi baze și mai multe frecvențe pe rutele existente. „O parte din planificarea noastră include repunerea în funcțiune a aeronavelor imobilizate fără a afecta rețeaua. Și, bineînțeles, ele nu vor reveni în același timp”, a precizat Jones.
Pentru exercițiul fiscal 2025/26, Wizz Air se așteaptă la 75 de milioane de pasageri, în creștere față de 62,8 milioane în anul precedent.
„Așteptăm cu nerăbdare să predăm în jurul [trimestrului al patrulea] al acestui an cea de-a 300-a aeronavă Airbus către Wizz Air”, a adăugat Christoph Zammert, vicepreședinte executiv Airbus și responsabil cu programul familiei A320.
Key Takeaways
- Wizz Air devine al treilea operator A321XLR mondial și primul utilizator de motoare Pratt & Whitney GTF pe această configurație, după recepționarea primei aeronave la Hamburg Finkenwerder.
- Prima rută comercială London Gatwick-Jeddah debutează pe 26 mai 2025, urmată de servicii zilnice către Medina prin al treilea A321XLR din comandă.
- Flota actuală totalizeaza 232 aeronave Airbus (toate în leasing), cu 298 aeronave suplimentare comandate, incluzând 46 A321XLR pentru extinderea rețelei către Asia Centrală și India.
- Obiectivul de 75 milioane pasageri pentru exercițiul fiscal 2025/26 reprezintă o creștere de 19,4% față de 62,8 milioane în anul precedent.
- 40 aeronave A320/321neo rămân imobilizate în 2025 din cauza problemelor cu motoarele GTF, însă compania consideră că “cel mai rău moment a trecut”.