Sistemele automate de zbor au menținut în siguranță o aeronavă Lufthansa cu 205 persoane la bord, pentru 10 minute critice, după ce copilotul a pierdut cunoștința iar comandantul era blocat în afara cabinei de pilotaj.

Un avion Airbus A321 al companiei Lufthansa a zburat fără supraveghere umană timp de 10 minute, după ce copilotul a leșinat în timp ce se afla singur în cabina de pilotaj, iar comandantul era blocat în afara acesteia. Incidentul, care a avut loc pe 17 februarie 2024 în timpul unui zbor de la Frankfurt la Sevilla, a fost detaliat într-un nou raport al autorității spaniole de investigare a accidentelor (CIAIAC), conform informațiilor transmise de CNN.

Aeronava, având la bord 199 de pasageri și șase membri ai echipajului, a continuat să zboare în parametri normali datorită sistemului de pilotaj automat, care a menținut avionul pe traiectoria stabilită fără intervenție umană.

Înregistratorul de voce din cabină a captat sunete compatibile cu „incapacitatea bruscă și severă” a copilotului, care, conform raportului, a acționat involuntar unele comenzi în timpul episodului medical. Cu toate acestea, sistemele automate de zbor au compensat aceste acțiuni, menținând aeronava în condiții stabile de zbor.

În timpul acestui interval critic, un controlor de trafic aerian a încercat de trei ori să stabilească comunicarea cu aeronava, fără a primi vreun răspuns din partea copilotului aflat în stare de inconștiență.

Comandantul, care părăsise temporar cabina ca să meargă la toaletă, s-a confruntat cu imposibilitatea de a reintra în cockpit utilizând procedurile standard. Raportul CIAIAC menționează că pilotul a încercat de cinci ori să deschidă ușa cabinei de pilotaj folosind codul obișnuit, care ar fi trebuit să declanșeze un semnal sonor în cabină. Simultan, un membru al echipajului a apelat interfonul cabinei, însă fără rezultat.

În absența unui răspuns, comandantul a recurs la protocolul de urgență, folosind codul special pentru a debloca ușa, reușind astfel să pătrundă în cabina de pilotaj și să preia controlul aeronavei.

După evaluarea situației, căpitanul a luat decizia de a devia zborul către aeroportul Adolfo Suárez Madrid-Barajas din Madrid, unde avionul a aterizat în siguranță aproximativ 20 de minute mai târziu.

Copilotul, care a primit primul ajutor de la echipajul de bord și de la un medic aflat printre pasageri, și-a recăpătat cunoștința înainte de aterizare. După sosirea la Madrid, acesta a fost transferat la un spital local, unde a rămas sub observație timp de câteva ore.

O investigație ulterioară a stabilit că episodul a fost cauzat de o afecțiune neurologică preexistentă, necunoscută de către copilot și nedetectată în timpul examenelor medicale aeronautice standard. Ca urmare a incidentului, certificatul medical al acestuia a fost suspendat.

Lufthansa a confirmat pentru agenția de știri germană dpa că este la curent cu raportul de anchetă și că propriul departament de siguranță a zborurilor a efectuat, de asemenea, o investigație internă. Compania aeriană nu a făcut publice rezultatele anchetei proprii, conform Associated Press.

Autoritatea spaniolă CIAIAC a calificat incidentul drept o „circumstanță extraordinară”, subliniind că piloții sunt instruiți specific pentru situații în care un membru al echipajului de zbor devine incapabil să-și îndeplinească atribuțiile din motive medicale.

Deși aceste tipuri de incidente sunt rare, raportul menționează că ele apar ocazional în aviația comercială. Potrivit statisticilor citate de CIAIAC, între 2019 și 2024 au fost identificate 287 de cazuri de incapacitate a piloților în timpul zborului, conform bazei de date cu rapoarte privind incidentele din transporturi gestionată de Comisia Europeană.

În Statele Unite, un raport din 2004 al Administrației Federale a Aviației (FAA) a documentat 39 de cazuri similare de incapacitate în timpul zborului în rândul piloților companiilor aeriene americane, pe o perioadă de șase ani, între 1993 și 1998.

Pe scurt

  • Un Airbus A321 Lufthansa cu 205 persoane la bord a zburat 10 minute fără pilot activ după ce copilotul a leșinat iar comandantul era blocat în afara cabinei.
  • Sistemele de pilotaj automat au menținut aeronava în parametri normali de zbor, demonstrând eficiența tehnologiei moderne de siguranță aeronautică.
  • Comandantul a folosit codul de urgență pentru a reintra în cabină după ce încercările standard au eșuat.
  • Zborul a fost deviat către Madrid unde copilotul a primit îngrijiri medicale.
  • Incidentul a fost cauzat de o afecțiune neurologică nedetectată anterior, conducând la suspendarea certificatului medical al copilotului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.