Dincolo de valoarea aparent modestă a unor avioane incomplete, expertiza americană și piesele de schimb transferate vor fi cruciale pentru susținerea performanței flotei F-16 europene care operează acum în spațiul aerian ucrainean.

Statele Unite au devenit cea mai recentă țară care furnizează avioane de luptă multirol General Dynamics F-16 „Fighting Falcon” către Ucraina, în contextul acțiunilor militare ale Rusiei în această țară. Totuși, aceste aeronave nu vor fi utilizate în operațiuni de luptă, ci vor servi exclusiv ca sursă de piese de schimb pentru alte avioane implicate în conflict. Transportul a traversat Atlanticul săptămâna trecută.

Această inițiativă reprezintă o operațiune avantajoasă pentru ambele părți, permițând Forțelor Aeriene ale Statelor Unite să elimine din inventar avioanele de luptă retrase din serviciu și nefuncționale, sprijinind în același timp o cauză externă. Prezența acestor aeronave în Ucraina va susține operarea altor avioane F-16 donate de țări europene, facilitând menținerea în stare de zbor a acestor aparate relativ vechi, care fuseseră deja scoase din serviciu de operatorii lor inițiali.

Avioanele F-16 ale fostelor Forțe Aeriene ale SUA au fost transportate săptămâna trecută în Polonia pentru a fi livrate Ucrainei

Potrivit publicației Business Insider, primele informații despre transportul avioanelor de luptă F-16 ale Forțelor Aeriene ale Statelor Unite către Ucraina au apărut săptămâna trecută. Evenimentul a fost confirmat după apariția unor fotografii online care arătau fuselaje de F-16 ambalate în folie termocontractabilă fiind încărcate într-un avion de transport ucrainean Antonov An-124 „Ruslan” pe Aeroportul Internațional Tucson (TUS). Publicația The Kyiv Independent precizează că această aeronavă a decolat cu prețioasa sa încărcătură la bord sâmbătă, 26 aprilie.

The War Zone adaugă că avionul în cauză, înregistrat cu numărul UR-82027, avea ca destinație Aeroportul Rzeszów Jasionka (RZE) din sud-estul Poloniei. Această facilitate, al optulea cel mai aglomerat aeroport din Polonia, și-a dobândit importanță strategică pentru transporturile către Ucraina datorită amplasării sale în sud-estul țării. Este esențial de subliniat că aeronavele trimise din SUA către Ucraina nu vor fi utilizate în operațiuni aeriene, după cum a confirmat un purtător de cuvânt al USAF:

„Aceste avioane F-16 au fost retrase din serviciul activ al SUA și nu sunt în stare de zbor. Important de menționat este că acestora le lipsesc componente esențiale, precum motoarele sau radarele, și nu pot fi reconstituite pentru utilizare operațională.”

Avioanele F-16 nefuncționale vor contribui la menținerea în stare de zbor a exemplarelor active

Privit izolat, transportul unor avioane F-16 care nu pot zbura ar putea părea o contribuție modestă din partea forțelor americane către partenerii ucraineni. Totuși, această decizie are sens operațional în contextul mai larg al evoluțiilor recente ale conflictului, când alte țări au furnizat Ucrainei avioane F-16 funcționale pentru a sprijini eforturile naționale împotriva acțiunilor militare ale Rusiei. Astfel, exemplarele americane vor servi ca surse valoroase de piese de schimb.

Într-adevăr, țări precum Danemarca și Țările de Jos au semnat un acord pentru a trimite avioanele lor în zona de conflict în 2023, ca parte a unei inițiative cunoscute drept „coaliția avioanelor de luptă”. După cum a relatat Simple Flying la momentul respectiv, primele exemplare au ajuns în iulie 2024, Țările de Jos livrând un alt lot în octombrie anul trecut, după ce au înlocuit avioanele F-16 cu modelul mai avansat F-35. După cum se poate observa în tabelul de mai jos, trei companii au fabricat F-16 de-a lungul anilor.

Companie Perioada de fabricație F-16
General Dynamics 1974 – 1993
Lockheed Corporation 1993 – 1995
Lockheed Martin 1995 – prezent

Indicii despre proveniența avioanelor F-16 ale USAF destinate Ucrainei

De la desfășurarea sa în Ucraina, avionul F-16 a demonstrat un succes operațional considerabil. Business Insider îl citează pe generalul Christopher Cavoli, care afirmă că acest tip de avion „a neutralizat un număr mare de amenințări cu rachete de croazieră și a executat numeroase atacuri ofensive”. Potrivit The Kyiv Independent, pe lângă Olanda și Danemarca, și Norvegia și Belgia s-au angajat să furnizeze avioane F-16.

În ceea ce privește fostele unități americane de F-16 care au fost trimise în Ucraina pentru a furniza piese de schimb pentru avioanele europene active, detaliile specifice despre identitatea acestora sunt limitate. Cu toate acestea, Militarnyi menționează că unele exemplare aveau componente de antenă APX-113 pentru identificarea amic-inamic (IFF), sugerând că ar fi fost unități de interceptare ADF ale Gărzii Naționale, retrase din serviciu în anii 2000. The War Zone și Defense Express împărtășesc, de asemenea, opinia că ar fi vorba despre avioane Block 15 ADF.

Știrea pe scurt

  • SUA a expediat în Ucraina avioane F-16 retrase din serviciu, destinate exclusiv utilizării ca piese de schimb pentru aeronave funcționale donate de aliații europeni.
  • Transportul, efectuat pe 26 aprilie cu un Antonov An-124 (UR-82027) de la Tucson spre Aeroportul Rzeszów Jasionka (Polonia), conține fuselaje F-16 complet demilitarizate, lipsite de motoare și radare.
  • Analiștii militari indică faptul că ar fi vorba despre interceptoare Block 15 ADF ale Gărzii Naționale SUA, retrase din serviciu în anii 2000.
  • Avioanele F-16 operaționale, furnizate Ucrainei de Danemarca, Țările de Jos, Norvegia și Belgia, au demonstrat eficiență deosebită în interceptarea rachetelor de croazieră rusești.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.